Free PDF Download of CBSE Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Maths with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Maths Coordinate Geometry MCQs with Answers to know their preparation level.
Class 10 Maths MCQs Chapter 7 Coordinate Geometry
          1. The distance of the point P(2, 3) from the x-axis is
          
          (a) 2
          
          (b) 3
          
          (c) 1
          
          (d) 5
         
Answer/ Explanation
           Answer: b
           
           Explaination: Reason: The distance from x-axis is equal to its ordinate i.e., 3
          
          2. The distance between the point P(1, 4) and Q(4, 0) is
          
          (a) 4
          
          (b) 5
          
          (c) 6
          
          (d) 3√3
         
Answer/ Explanation
           Answer: b
           
           Explaination: Reason: The required distance = \(\sqrt{(4-1)^{2}+(0-4)^{2}}=\sqrt{9+16}=\sqrt{25}=5\)
          
          3. The points (-5, 1), (1, p) and (4, -2) are collinear if
          
          the value of p is
          
          (a) 3
          
          (b) 2
          
          (c) 1
          
          (d) -1
         
Answer/ Explanation
           Answer: d
           
           Explaination: Reason: The points are collinear if area of Δ = 0
           
           = \(\frac{1}{2}\)[-5(p + 2) +l(-2 -1) + 4(1 – p)] – 0
           
           ⇒ -5 p -10-3 + 4-4p = 0
           
           ⇒ -9p = +9
           
           ∴ p = -1
          
          4. The area of the triangle ABC with the vertices A(-5, 7), B(-4, -5) and C(4, 5) is
          
          (a) 63
          
          (b) 35
          
          (c) 53
          
          (d) 36
         
Answer/ Explanation
           Answer: c
           
           Explaination: Reason: Area of ΔABC = \(\frac{1}{2}\) [x
           
            1
           
           (y
           
            2
           
           – y
           
            3
           
           ) + x
           
            2
           
           (y
           
            3
           
           – y
           
            1
           
           ) + x
           
            3
           
           (y
           
            1
           
           – y
           
            2
           
           )]
           
           = \(\frac{1}{2}\)[-5(-5 – 5) -4(5 – 7) + 4(7 – (-5))] = \(\frac{1}{2}\)[-5(-10) -4(-2) + 4(12)]
           
           = \(\frac{1}{2}\)[50 + 8 + 48] = \(\frac{1}{2}\) × 106 = 53 sq. units
          
          5. The distance of the point (α, β) from the origin is
          
          (a) α + β
          
          (b) α² + β²
          
          (c) |α| + |β|
          
          (d) \(\sqrt{\alpha^{2}+\beta^{2}}\)
         
Answer/ Explanation
           Answer: d
           
           Explaination: Reason: Distance of (α, β) from origin (0, 0) = \(\sqrt{(\alpha-0)^{2}+(\beta-0)^{2}}=\sqrt{\alpha^{2}+\beta^{2}}\)
          
          6. The area of the triangle whose vertices are A(1, 2), B(-2, 3) and C(-3, -4) is
          
          (a) 11
          
          (b) 22
          
          (c) 33
          
          (d) 21
         
Answer/ Explanation
           Answer: a
           
           Explaination: Reason: Required area= \(\frac{1}{2}\)[1(3 + 4) -2(-4 – 2) -3(2 – 3)]
           
           = \(\frac{1}{2}\)[7 + 12 + 3]
           
           = \(\frac{1}{2}\) × 22 = 11
          
          7. The line segment joining the points (3, -1) and (-6, 5) is trisected. The coordinates of point of trisection are
          
          (a) (3, 3)
          
          (b) (- 3, 3)
          
          (c) (3, – 3)
          
          (d) (-3,-3)
         
Answer/ Explanation
           Answer: b
           
           Explaination: Reason: Since the line segment AB is trisected
           
 
          8. The line 3x + y – 9 = 0 divides the line joining the points (1, 3) and (2, 7) internally in the ratio
          
          (a) 3 : 4
          
          (b) 3 : 2
          
          (c) 2 : 3
          
          (d) 4 : 3
         
Answer/ Explanation
           Answer: a
           
           Explaination: Reason: Let the line 3x + y – 9 = 0 divide the line segment joining A(l, 3) ad B(2, 7) in the ratio K : 1 at point C.
           
 
9. The distance between A (a + b, a – b) and B(a – b, -a – b) is
Answer/ Explanation
           Answer: c
           
           Explaination:
           
 
          10. If (a/3, 4) is the mid-point of the segment joining the points P(-6, 5) and R(-2, 3), then the value of ‘a’ is
          
          (a) 12
          
          (b) -6
          
          (c) -12
          
          (d) -4
         
Answer/ Explanation
           Answer: c
           
           Explaination:
           
 
          11. If the distance between the points (x, -1) and (3, 2) is 5, then the value of x is
          
          (a) -7 or -1
          
          (b) -7 or 1
          
          (c) 7 or 1
          
          (d) 7 or -1
         
Answer/ Explanation
           Answer: d
           
           Explaination: Reason: We have \(\sqrt{(x-3)^{2}+(-1-2)^{2}}=5\)
           
           ⇒ (x – 3)² + 9 = 25
           
           ⇒ x² – 6x + 9 + 9 = 25
           
           ⇒ x² -6x – 7 = 0
           
           ⇒ (x – 7)(x + 1) = 0
           
           ⇒ x = 7 or x = -1
          
          12. The points (1,1), (-2, 7) and (3, -3) are
          
          (a) vertices of an equilateral triangle
          
          (b) collinear
          
          (c) vertices of an isosceles triangle
          
          (d) none of these
         
Answer/ Explanation
           Answer: b
           
           Explaination: Reason: Let A(1, 1), B(-2, 7) and C(3, 3) are the given points, Then, we have
           
 
          13. The coordinates of the centroid of a triangle whose vertices are (0, 6), (8,12) and (8, 0) is
          
          (a) (4, 6)
          
          (b) (16, 6)
          
          (c) (8, 6)
          
          (d) (16/3, 6)
         
Answer/ Explanation
           Answer: d
           
           Explaination: Reason: The co-ordinates of the centroid of the triangle is
           
 
          14. Two vertices of a triangle are (3, – 5) and (- 7,4). If its centroid is (2, -1), then the third vertex is
          
          (a) (10, 2)
          
          (b) (-10,2)
          
          (c) (10,-2)
          
          (d) (-10,-2)
         
Answer/ Explanation
           Answer: c
           
           Explaination: Reason: Let the coordinates of the third vertex be (x, y)
           
 
          15. The area of the triangle formed by the points A(-1.5, 3), B(6, -2) and C(-3, 4) is
          
          (a) 0
          
          (b) 1
          
          (c) 2
          
          (d) 3/2
         
Answer/ Explanation
           Answer: a
           
           Explaination: Reason: Area of ΔABC = \(\frac{1}{2}\) [-1.5(-2 – 4) + 6(4 – 3) + (-3) (3 + 2)] = \(\frac{1}{2}\) [9 + 6 – 15] = 0. It is a straight line.
          
          16. If the points P(1, 2), B(0, 0) and C(a, b) are collinear, then
          
          (a) 2a = b
          
          (b) a = -b
          
          (c) a = 2b
          
          (d) a = b
         
Answer/ Explanation
           Answer: a
           
           Explaination: Reason: Area of ΔPBC = 0
           
           ⇒ \(\frac{1}{2}\)[1(0 – b) + 0(6 – 1) + a(2 – 0)] = 0
           
           ⇒ \(\frac{1}{2}\)[-6 + 2a] = 0
           
           ⇒ -b + 2a = 0
           
           ∴ 2a = b
          
We hope the given MCQ Questions for Class 10 Maths Coordinate Geometry with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.
 
 
 
 
